Avioliittolaki [x] Äitiyslaki [x] Translaki [ ! ]

Avioliittolaki [x] Äitiyslaki [x] Translaki [ ! ]

Eilen juhlimme äitiyslain hyväksymistä eduskunnassa. Vuosi sitten juhlimme avioliittolain voimaan astumista. Molemmat sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta eteenpäin ajaneet muutokset vaativat pitkäjänteisen vaikuttamistyön jo ennen kuin ne ajettiin läpi kansalaisaloitteina. Äitiyslain läpimeno 122 kansanedustajan äänellä on vahva viesti – yhdenvertaisuuden edistämiselle ja ihmisoikeuksien vahvistamiselle on kannatusta yli puoluerajojen.

Meille kaikille siintää kirkkaana seuraava suuri tavoite, joka on translain kokonaisuudistus. Sitä on avioliittolain ja äitiyslain tapaan ajettu sinnikkäästi vuosia ja kokonaisuudistus voitaisiin mielestämme aloittaa välittömästi. Suomalaisten enemmistö on toistuvasti ilmaissut tukensa sateenkaarivähemmistöille mielipidemittauksissa. Poliittinen ilmapiiri on yhä myönteisempi, uudistuksen takana on kattava joukko puolueita, järjestöjä ja muita vaikuttajia ja kansainvälinen paine translain uudistamiseksi kovenee.

Kokonaisuudistuksella tarkoitamme nykyisessä translaissa olevan lääketieteellisen ja juridisen sukupuolen korjaamisen kytköksen purkamista. Meille ei riitä räikeimmän ihmisoikeusloukkauksen – sterilisaatiopakon – poistaminen. Toisin sanoen, vaadimme, että jokaiselle kuuluu oikeus päättää omasta juridisesta sukupuolestaan ja muutoksen tulee perustua omaan ilmoitukseen, kuten esimerkiksi Norjassa, Maltalla tai Argentiinassa.

Itse lain lisäksi myös hoitojärjestelmä kaipaa oman remonttinsa. Suomessa tulee yhä paremmin huomioida uudistuvat kansainväliset hoitosuositukset ja sukupuolen moninaisuus. Jokaiselle sukupuoliristiriitaa kokevalle lapselle, nuorelle ja aikuiselle tulee antaa tukea ja hoitoja, jotka vastaavat heidän yksilöllisiä tarpeitaan. Muita muutoksia ovat translain nimi. Laki sukupuolen vahvistamisesta kuvaisi paremmin prosessia, johon lailla pyritään.

Nykyinen tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun ja kehollisten piirteiden perusteella. Tasa-arvolain kanssa linjassa olevan lain sukupuolen vahvistamisesta tulisi mahdollistaa sukupuolen korjaamisen useampaan kuin vain kahteen juridiseen sukupuoleen. Monet muunsukupuoliset, sukupuolettomat tai intersukupuoliset ovat tulleet yhä paremmin esille yhteiskunnallisessa keskustelussa, mutta he ovat edelleen näkymättömiä yhteiskunnan silmissä. Kohdistamme odottavan katseen myös henkilötunnusten uudistamista pohtivan työryhmän työhön.

Meidän täytyy jatkuvasti ponnistella tuodaksemme julkisuuteen asiallista tietoa sukupuolen moninaisuudesta ja eri sukupuolten moninaisuuksista. Jokaisen ihmisen oma sukupuolikokemus tai sen puuttuminen on yhtä arvokas, yhtä tärkeä ja yhtä lailla tarpeen tunnustaa myös lainsäädännön tasolla. Itsemääräämisoikeus sukupuoleen kuuluu jokaiselle.

Translain kokonaisuudistuksen lisäksi on vielä pitkä lista tavoitteita, joita ajamme eteenpäin. Muutamia esimerkkejä mainitakseni agendallamme ovat edelleen intersukupuolisten kosmeettisen kirurgian lopettaminen, miesparien perheellistymisen edistäminen ja homo-, bi- ja transfobisen häirinnän poistaminen kouluissa, työpaikoilla ja politiikassa. Seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen kohdistuvien haitallisten uskomushoitojen eli ”eheyttämisen” kieltäminen on myös tavoitteenamme. Jotta syrjintään voidaan puuttua, täytyy se tehdä näkyväksi. Tietoa tarvitaan edelleen sukupuolen moninaisuudesta mutta myös rakkaus- ja perhesuhteiden moninaisuudesta.

Jokainen voi osoittaa tukensa translain kokonaisuudistukselle osallistumalla Setan ja Trasekin yhteiseen translakikampanjaan, lahjoittamalla Setalle verkkopankissa, tilisiirrolla tai Facebookissa tai liittymällä kannatusjäseneksi tai jäsenjärjestöihimme.

Viima Lampinen
puheenjohtaja, Seta ry

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design