Arktinen Pride juhlii kaikkien yhdenvertaisuutta

Arktinen Pride juhlii kaikkien yhdenvertaisuutta

”Priden kaltaisia tapahtumia tarvitaan niin kauan kunnes seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti arkipäiväistyvät ja moninaisuudesta tulee selviö”, kirjoittaa varapuheenjohtaja Mikko Väisänen.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt nostattavat otsikoita tasaisesti. Uutiskynnyksen ylittävät muun muassa kansalaisaloite avioliittolaista, transsukupuolisten pakkosterilointi, yhdenvertaisuuslaki, viharikokset, eheyttäminen, sateenkaarivanhusten asema ja verenluovutus.

Yksittäisten, tärkeiden teemojen takana on yhteinen pyrkimys yhdenvertaiseen yhteiskuntaan, jossa kaikilla on samat oikeudet.

Pride-tapahtumien pääviesti on: jokaisella meistä on seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti sekä oikeus määritellä ne haluamallaan tavalla – tai vastaavasti oikeus olla määrittelemättä. Aivan kuten Rovaniemellä asia ilmaistaan: tule sellaisena kuin olet.

Meitä on paljon kaikkialla Suomessa

Sateenkaarikansaa on noin 5-15 prosenttia väestöstä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi Rovaniemellä melkein 10 000 asukasta. Meihin lukeutuu veteraaneja, isoäitejä, koululaisia, maahanmuuttajia ja eri uskontokuntien jäseniä.

Me käsitämme suuren osan kansalaisista riippumatta iästä, ammatista, kotipaikasta, etnisestä tai poliittisesta taustasta. Jokaisen lähipiiriin kuuluu sateenkaari-ihminen – hän saattaa olla ystäväsi, asiakkaasi, sukulaisesi, lapsesi, opettajasi tai lääkärisi. Positiivinen pride-kulkue tuo sateenkaari-ihmiset lähelle. Nähdyksi tuleminen on poliittinen teko.

Sateenkaari-ihmiset on hyvä huomioida kaupunkien ja kuntien asukkaina, jotta he voivat elää täysipainoisesti ja turvallisesti kotipaikkakunnillaan tuottaen sosiaalista pääomaa ja moninaisuuden rikkautta. Samalla pitäjän muuttotappioluvut pienenevät ja välillisten sosiaali- ja terveyskulujen määrä laskee, kun kaikkien hyvinvointi on taattu.

Miksi ulos kaduille marssimaan?

Pride-kulkue viestii ylpeydestä olla oma itsensä tai halusta osoittaa solidaarisuutta moninaisuuden puolesta. Eurobarometrin mukaan suomalaiset uskoivat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin olevan yleisimpiä syrjinnän syitä. Suuri osa vähemmistöstä katsoo yhä turvallisemmaksi piilottaa identiteettinsä suojatakseen itseään ja läheisiään ennakkoluuloilta. Priden kaltaisia tapahtumia tarvitaan niin kauan kunnes seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti arkipäiväistyvät ja moninaisuudesta tulee selviö.

Pride ei aja erityisoikeuksia vähemmistöille, vaan samalle viivalle pääsemistä muiden kanssa. Toisin sanoen pride on vaatimus pääsystä samoihin yhdenvertaisiin oikeuksiin kaikkien suomalaisten tavoin.

Nähdään marssilla 

Pride-kulkue testaa ennakkoluuloja molemmin puolin. Kun seksuaali- ja sukupuolienemmistöt havahtuvat huomaamaan, että vähemmistöt elävät keskellämme, tekevät töitä, vievät lapsiaan päiväkotiin, käyvät terveyskeskuksessa ja kirjastossa, rakastuvat, eroavat tai pysyvät sinkkuina, vanhenevat, asuvat naapurissa ja maksavat kunnallisveronsa, vähemmistö näyttäytyy tavallisina ihmisinä.

Vastaavasti sateenkaariväki huomaa, että usein yhteiskunta toimii, virkavaltaan voi luottaa, epäkohtiin voidaan puuttua, onnen saa näyttää ja että valtaosa ihmisistä toivoo hyvää läheisilleen.Amos Ozin ajatusta mukaillen: universaalirakkaus on liian suuri tavoite, mutta jalomielisyyteen ja myötätuntoon toista kohtaan jokainen voi pyrkiä.

On ilo päästä mukaan Rovaniemen pride-kulkueeseen. Tulen sellaisena kuin olen.

Nähdään myös muissa tämän vuoden pride-tapahtumissa (lista alla).

Mikko Väisänen

Setan varapuheenjohtaja

Tiedossa olevat vuoden 2013 pride-tapahtumat ja muut kohokohdat:

Arctic Pride (Rovaniemi) 22.-24.2.

Coming out -Ulos kaapista: Saimaan SETA ry:n 2-vuotissynttärit 24.-27.4.

Forssa Pride (Forssa) 26.4.

Hohto(Joensuu) 14.-19.5.

Leimautumispäivät – Pirkanmaan Pride (Tampere) 11.-16-6.

Helsinki Pride 24.-30.6.

Vaasan juhannusbileet 21.6.

Pori Pride 19.7.

Regnbågshelgen (aika ja paikka varmistuu myöhemmin)

TransHelsinki 18.11.- 24.11.

Muutokset mahdollisia

Tutustu muihin jäsenjärjestöjen tapahtumiin.

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design