Arctic Pride 2016: Avoin ja rajaton Lappi

Arctic Pride 2016: Avoin ja rajaton Lappi

Suomen pohjoisinta pride-tapahtumaa Arctic Pridea juhlittiin Rovaniemellä 22.-28.2 nyt neljättä kertaa. Aikaisempina vuosina tapahtuma on keskittynyt viikonloppuun, mutta tänä vuonna ohjelma laajeni koko viikon pituiseksi. Kiitos ahkerien vapaaehtoisten ja väsymättömän tuottajan, Mari Mäen, Arctic Pride teki uusia aluevaltauksia ohjelmakattauksen suhteen ja toi tapahtumaa tunnetuksi taas uusille yhteistyökumppaneille.

Tapahtuma keräsi viikon aikana arviolta 1700 kävijää, mikä on uusi kävijäennätys! Eniten väkeä liikkui viikonlopun tapahtumissa. Perjantaina nautittiin klubi-illasta, jossa Joel Herman ja Jamie MacDonald tarjoilivat nauruhermoja kutkuttavaa stand-uppia. Lauantain aamupäivän pakkasessa yli 200 osanottajaa marssi yhdenvertaisuuden puolesta värikkäässä kulkueessa ”rakkaus kuuluu kaikille!” huutojen saattelemana. Pääjuhla keräsi mahtavasti väkeä, mutta mahtavat olivat puitteetkin: bileet vietettiin Alvar Aallon suunnittelemassa Lappia-talossa, joka toimii Rovaniemen kaupunginteatterina.

Arctic Priden merkitys pohjoisen LHBTI-väelle on suuri ja kiistaton, sillä muita vuosittaisia pride-tapahtumia ei tällä hetkellä Pohjois-Suomessa järjestetä. Lapissa toimii kaksi Setan paikallisjärjestöä, mutta mitään ”virallisia” sateenkaariväen kohtaamispaikkoja Lapista ei löydy. Välimatkat ovat pohjoisessa tunnetusti pitkiä ja pienillä paikkakunnilla vertaistukea on hankala saada. Esimerkiksi Ivalosta Rovaniemelle Setan tilaisuuksiin haluavalle kilometrejä kertyisi liki 400 suuntaansa, joten tiiviin sateenkaariyhteisön muodostuminen ei ole helppoa.

Siksi Arctic Pridesta on muodostunut lappilaisen sateenkaariväen oma juttu, joka tapahtuu täällä kotona, eikä puolensuomen päässä etelässä. Tapahtuma kokoaa sateenkaariväen yhteen pitkän talven päätteeksi ja luo sanoinkuvaamatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta. Eräs ystäväni tiivisti omatkin ajatukseni varsin hyvin toteamalla, että tapahtuma toimii hengähdystaukona arjesta. Pride-viikolla ei tarvitse miettiä, mitä tuo ja tuo kylän ihminen nyt ajattelee jos pidän rakastamani ihmisen kädestä kiinni tai pussailen julkisella paikalla.

Etelästä Rovaniemelle matkanneet pride-juhlijat kuvasivat tapahtumaa sympaattiseksi, lämpimäksi ja vieraanvaraiseksi, joka tarjosi laadukkaan ja monipuolisen ohjelman. Talvinen Rovaniemi tykkylumisine puineen ja lappilaisten hulluksikin luonnehdittu mielenlaatu tarjosi elämyksiä ja ihastutti erilaisuudellaan verrattuna muihin Suomen pride-tapahtumiin.

Tämän vuoden teemana oli Avoin ja rajaton, ja sellainen vuoden 2016 Arctic Pride myös oli – lappilaisilla mausteilla höystettynä.

Riina Mattila
Setan nuorisotoimikunnan jäsen

Setan blogin kirjoitukset edustavat kirjoittajien omia näkemyksiä. Kuvat Iida Keränen.

kuva1
Tunnelmia kulkueen jälkeen.
kuva2
Kulkueen jälkeen hengailtiin rennossa ulkotapahtumassa Ounasvaaralla.

 

kuva4

 

kuva5
Viikonlopun juhlahumua.

 

kuva6
Viikonlopun juhlahumua.
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design