Är du villig att satsa din dyrbara tid? Gratis?

Är du villig att satsa din dyrbara tid? Gratis?

Jag sitter i Setas styrelse, jobbar fackligt på min arbetsplats, är med och ordnar olika evenemang för HBT föreningenRegnbågsankan m.m. Listan är lång. Det som är väldigt typiskt för mig, en volontär är att jag är engagerad i flera föreningar och organisationer – samtidigt. Ibland kan det leda till att det bli lite för mycket och jag är aldrig hemma på en lördag. Men det är en liten sak jämfört med allt det positiva som mitt engagemang fört med sig.

 Man träffar nya människor, som är lika engagerade och entusiastiska som en själv. Man lär sig saker som man kanske inte kände till. Inte all information är lika rolig att få ta del av men faktum är att man mår bättre av att få vara delaktig i något som är större än en själv. Man kan ibland t.o.m. få känna sig lite viktig, och tro det eller ej, men man blir faktiskt glad av att göra andra glada. Det låter löjligt enkelt, men så är det. Jag har skrattat så mycket mer under mina senaste aktiva år än jag gjorde innan.

Engagemang är en rikedom som man ska dela med sig av och delad glädje blir dubbel glädje.

Ditt engagemang kan betyda oerhört mycket för HBT människor som bor i andra delar av världen. Och som inte ens är i närheten av de mänskliga rättigheter som vi tar för givet.

I år är det dessutom det officiellaEuropaåret för frivilligt arbete. Det här är året då man kommer att lyfta fram det positiva i att jobba frivilligt. Vad det betyder för samhället som helhet? Finns det möjligheter och resurser som vi inte har tänkt på?

Det engagemang som finns hos alla oss som jobbar inom idrottsföreningar, inom politikeneller i HBT – föreningarna och den energi som vi lägger ner, den är verkligen värd att lyftas opp och ges all den respekt som den förtjänar. I år kan alla vi som redan länge har varit med, och ställt upp många helger och kvällar, lyfta oss i kragen och säga högt: – Jaa, det här vi gör är viktigt. Det betyder nåt. Vi är viktiga för att få hjulen att snurra, vi har en reell möjlighet att kunna påverka och förändra.

I vårt västra grannland satsar man hårt på att få företagen att inse vilken win-win situation det är att låta sina arbetstagare delta i olika volontär-projekt på arbetstid. Man har sedan 2002 en Volontärbyrå som förmedlar kontakter mellan föreningar och organisationer som behöver frivilliga. I Finland finns bl.a. nättjänsten Verkkopalvelusen tidigare och man har även startat enkampanj och utmaning för föreningarna att locka så många nya volontärer som möjligt.

Om du inte redan är en av oss som jobbar ideellt så ta chansen NU!!. Kontakta dinlokala HBT förening och se efter om dom har något på gång som du kan bidra med. Eller vill du en av våra skolföreläsare?

Allt är möjligt! Om du bara tillåter det 😉

Saimy Swärd

Setan puheenvuoro päivittävät Setan työntekijät ja luottamushenkilöt. Sisällöllinen vastuu on heillä itsellään, eikä puheenvuoro välttämättä vastaa aina täysin Setan kantaa.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design