Adoption avaaminen on askel kohti yhdenvertaisuutta

Adoption avaaminen on askel kohti yhdenvertaisuutta

Aloitin vuoden vaihteessa Setan puheenjohtajana. Tehtävä vaikuttaa mielenkiintoiselta ja haastavalta. Juha Jokelan jäljiltä Seta on hyvässä vedossa – kiitos edeltäjälleni hienosta työpanoksesta.

Heti alkuvuodesta kansanedustajat alkavat käsitellä tämän vuoden ehkä merkittävintä hlb-tapausta eduskunnassa, lainmuutosta, joka mahdollistaisi perheen sisäisen adoption rekisteröidyissä parisuhteissa eläville. Tilanne näyttää aika hyvältä: suuri osa kansanedustajista (yli 60 prosenttia) on ilmoittanut tukevansa lainmuutosta, ja monet puolueetkin ovat asettuneet sen taakse. Kyseessä on kuitenkin ns. omatunnon kysymys ja kansanedustajilla siten vapaat kädet, joten luvassa on taas värikästä keskustelua puoluekentän kaikilta laidoilta, keskikenttää unohtamatta.

Laki toisi lisää turvaa sateenkaariperheissä jo nyt eläville ja niihin syntyville lapsille, kun lapsen ns. sosiaalinen vanhempi voisi adoptoida puolisonsa lapsen. Laki olisi merkittävä askel myös periaatteelliselta
kannalta: sen myötä tunnustettaisiin lainsäädäntötasolla, että myös kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa voi taata lapsen edun mukaisen kasvuympäristön. Setan toiveena on samalla kertaa saada avattua nais- ja miespareille myös mahdollisuus ns. ulkoiseen adoptioon.

Kaikki eivät parisuhdetta tai lapsia halua, seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Adoptiolaki on kuitenkin koko hlbt-liikkeen
asia: kyse on paitsi lasten edusta myös ihmisten yhdenvertaisuudesta lain edessä ja valinnan mahdollisuuksista oman elämän suurissa kysymyksissä.

Naispari ja liuta lapsia on jo melko tuttu juttu mediassa, saman soisi tapahtuvan myös kahden isän perheille – kuten koko sateenkaariperheiden kirjolle. Virtuaalinen mediapalkintoni meneekin Tommille ja Tonille, jotka kertovat itsestään ja lapsistaan hiljattain ilmestyneessä Annassa (Anna 3/2009). Tällaista lisää! Homous ja vanhemmuus on yhdistettävissä – myös miehille.

Setan blogia päivittävät Setan työntekijät ja luottamushenkilöt. Sisällöllinen vastuu on heillä itsellään, eikä blogi välttämättä vastaa aina täysin Setan kantaa.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design