[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Setan uutiskirje helmikuu 2013

Tässä uutiskirjeessä:

1. Seta kirkastaa yhteiskunnalliset tavoitteensa – vaikuta strategiaan
2. Ulkoministeriöltä selvitys hlbti-politiikasta
3. Setan sääntömuutokset vahvistettu – nimi nyt Seta ry
4. Helsinkiläisissä vanhainkodeissa tehty Setan kartoitus julkaistiin
5. Puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi: viharikoksiin puututtava painokkaammin
6. Roh Petas jatkaa IGLYOn puheenjohtajana
7. Kerttu Tarjamo nimitetty Euroopan neuvoston hlbti-asiantuntijaksi
8. Sateenkaariperheet ja ILGA-Eurooppa hakevat työntekijöitä
9. ILGA-Euroopalta julkaisu hlbti-turvapaikanhakijoiden suojelusta
10. Transtukipisteen ryhmät tärkeitä yksilöille
11. Kuukauden vinkki: Kahdeksan kysymystä tasa-arvosta ja seksuaalisuudesta
Tapahtumakalenteri

Uutiskirje kertoo kuukausittain Setan kuulumiset. Voit erota uutiskirjeen saajien listalta vastaamalla tähän viestiin. Uutiskirjeen toi tilaa tiedottajalta: tiedottaja@seta.fi.

1. Seta kirkastaa yhteiskunnalliset tavoitteensa – vaikuta strategiaan

UUTINEN| Seta on käynnistänyt uuden poliittisen strategiansa valmistelun. Lähiviikkoina avataan kaikille avoin verkkokysely, jossa kysytään Setan vaikuttamistyön tärkeimpiä teemoja ja keinoja. Kysely suunnataan erityisesti Setan jäsenjärjestöille, hlbti-yhteisöön kuuluville ihmisille, muille sidosryhmille ja Setan aktiiveille, mutta siihen saavat vastata kaikki kiinnostuneet.

Poliittisella strategialla linjataan Setan vaikuttamistyön painopisteitä lähivuosille, muun muassa tulevien vaalien hallitusohjelmatyötä ajatellen.

Lisätietoa: varapuheenjohtaja Elina Laavi, elina.laavi@gmail.com

 

2. Ulkoministeriöltä selvitys hlbti-politiikasta

UUTINEN | Ulkoministeriö on julkaissut raportin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvien kysymysten asemasta ulkoasiainhallinnossa.

”Ulkoministeriön toimialalla hlbti-asiat ovat viime vuosina nousseet yhä enemmän esiin ja esimerkiksi monet Suomen lähetystöistä tukevat hlbti-toimintaa kohdemaissaan, mutta toiminnassa on vielä paljon vahvistamisen ja selkeyttämisen varaa. Esimerkiksi ulkoministeriön henkilöstön koulutusta hlbti-ihmisoikeuskysymyksistä tulisi lisätä”, kirjoittaa raportin koostanut Kerttu Tarjamo.

Selvitystyö UM:n toiminnasta LHBTI-ihmisoikeuksien edistämiseks luettavissa verkossa:
http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=270141&contentlan=1&culture=fi-FI

 

3. Setan sääntömuutokset vahvistettu – nimi nyt Seta ry

UUTINEN | Patentti- ja rekisterihallitus on rekisteröinyt Setan edustajakokouksessa 2011 hyväksytyt sääntömuutokset. Nyt muun muassa yhdistyksen nimi on virallisesti muutettu Seta ry:ksi (aiemmin Seksuaalinen tasavertaisuus – SETA ry).

Ennakkotarkastetut sääntömuutokset otettiin sisäiseen käyttöön heti vuoden 2011 edustajakokouksen jälkeen ja niiden perusteella Setan hallitukseen perustettiin vuoden 2013 alusta uusi varapuheenjohtajan tehtävä. Setalla on nyt kaksi tasa-arvoista varapuheenjohtajaa: Elina Laavi ja Mikko Väisänen.

 

4. Helsinkiläisissä vanhainkodeissa tehty Setan kartoitus julkaistiin

YHDENVERTAINEN VANHUUS | Setan tekemään kyselyyn vastanneista vanhusalan ammattilaisista 29 prosenttia ei usko, että sen vanhainkodin asukkaina, jossa vastaaja työskentelee, on tai on ollut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Suurin osa vastaajista ei ollut käsityksensä mukaan kohdannut hlbti-ihmisiä asiakkainaan.

75 prosenttia vastanneista ei ollut saanut koulutusta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten ikääntymiseen liittyvistä asioista. Yli puolet vastaajista kertoo, ettei heidän koulutuksessaan ole käsitelty sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin liittyviä asioita lainkaan. Lähes 40 prosenttia vastaajista ei kokenut tarvitsevansa lisätietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyvistä asioista.

Setan kysely toteutettiin lokakuussa Helsingin Seniorisäätiön neljässä vanhainkodissa osana Yhdenvertainen vanhuus -projektia. Kyselyyn vastasi 92 vanhustyön ammattilaista.

Lue koko tiedote Yhdenvertainen vanhuus -projektin sivuilta.
http://www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus/ammattilaiset-selvitys/

Lataa koko kyselyraportti [PDF]
http://seta.fi/doc/raportti_vanhustyon_ammattilaiset_valtonen_saini2012.pdf

Tilaa Yhdenvertainen vanhuus -projektin tiedotuskirje:
http://www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus/verkosto/

 

5. Puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi: viharikoksiin puututtava painokkaammin

UUTINEN | Toissaviikonloppuna oululainen kaupunginvaltuutettu ja avoimesti homo Janne Hakkarainen ja hänen ystävänsä pahoinpideltiin, kun he olivat matkalla kotiin ravintolasta. Sanomalehti Kalevan mukaan Hakkarainen uskoo, että heidät pahoinpideltiin siksi, että hänen miespuolinen ystävänsä oli pukeutunut naisten vaatteisiin.

Paikallisten Seta-aktiivien mielestä tapahtuma kertoo sitkeästä homo- ja transfobiasta. Useat järjestöt ja poliitikot ovat tuominneet pahoinpitelyn. Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi on tapahtuneesta pöyristynyt, mutta ei kovin yllättynyt tilastojen valossa.

”Tämäkin väkivallanteko osoittaa valitettavasti sen, että homo- ja transfobisia viharikoksia tapahtuu myös Suomessa. Paitsi poliisin myös poliitikkojen tulisi suhtautua viharikosten selvittämiseen ja ehkäisyyn painokkaammin”, Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi sanoo.

Seta kerää 28.2. saakka tietoa vuonna 2012 tapahtuneista viharikoksista ja toimittaa ne eteenpäin ETY-järjestön julkaisemaan vuosittaiseen raporttiin. Seta toivoo, että viharikoksen kohteeksi seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun liittyen joutuneet henkilöt ilmoittaisivat muulloinkin Setalle tiedot tapauksesta Setan vaikuttamistyötä ja tilastoja varten.

Lue myös Juha-Pekka Hipin blogaus Setan sivuilla:
http://www.seta.fi/blogi.php?aid=17865&k=-3

Katso ohjeet viharikosten raportointiin täältä:
http://www.seta.fi/viharikosraportointi2012

 

6. Roh Petas jatkaa IGLYOn puheenjohtajana

UUTINEN | Setan kansainvälisen työryhmän jäsen Roh Petas on valittu uudestaan hlbti-nuorten ja opiskelijoiden kansainvälisen kattojärjestön IGLYOn puheenjohtajaksi. Petas toimi IGLYOn puheenjohtajana vuoden 2012 ja valittiin nyt jatkamaan tehtävässä vuoden 2013 ajan.

Seuraa toimintaa tykkäämällä IGLYOsta Facebookissa:
http://www.facebook.com/IGLYO

 

7. Kerttu Tarjamo Euroopan neuvoston hlbti-asiantuntijaksi

UUTINEN | Setan kansainvälisen työryhmän jäsen Kerttu Tarjamo on nimitetty Euroopan neuvoston sihteeristön hlbt-yksikköön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöasioiden asiantuntijatehtävään.

Tarjamo aloittaa työnsä Suomen lähettämänä program officerina 1.3. Lähetetyn asiantuntijan kulut rahoitetaan Suomesta, tässä tapauksessa Ulkoasianministeriön siviilikriisinhallintabudjetista. Tarjamon valtiontyönantajana toimii Kriisinhallintakeskus.

Määräaikainen tehtävä kestää aluksi vuoden 2013 loppuun. Tarjamon tehtävänä on muun muassa koota neuvoston jäsenmaiden vastaukset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän vastaisen suosituksen toimeenpanosta. Euroopan neuvoston ministerikomitea antoi suosituksen kolme vuotta sitten, ja parhaillaan suosituksen vaikutuksia arvioidaan ensimmäistä kertaa.

Tutustu Euroopan neuvoston hlbt-yksikköön täällä:
http://www.coe.int/t/dg4/lgbt/unit/unit_EN.asp

 

8. Sateenkaariperheet ja ILGA-Eurooppa hakevat työntekijöitä

TYÖPAIKKAILMOITUS | Sateenkaariperheet ry:n hallinnoima Kaikkien perheiden Suomi -hanke hakee projektipäällikköä ja suunnittelijaa. Haku päättyy 28.2.2013 klo 16.00.

Projektipäällikön tehtäviin kuuluu perheiden moninaisuuden asiantuntijana toimiminen, verkoston edustaminen vaikuttamistyössä, kouluttaminen, esimiestyö, taloushallinto, raportointi, arvioinnin järjestäminen ja johtoryhmän esittelijänä ja sihteerinä toimiminen. Suunnittelijan tehtäviin kuuluu tiedon kerääminen, koulutusmateriaalien työstäminen, hankkeen esittely, kouluttaminen, tapahtumien käytännönjärjestelyt, hankehallinnon avustavat työt ja tiedottaminen.

Hakukuulutus täällä:
http://www.monimuotoisetperheet.fi/image/verkosto.html

Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa hakee tiimiinsä Brysseliin kokenutta hallinnon ja talouden osaajaa talouspäälliköksi pysyvään työsuhteeseen vastaamaan muun muassa budjetoinnista, raportoinnista, avustushakemuksista ja henkilöstöhallinnosta. Tehtävään sisältyy esimiestyötä. Haku tapahtuu laajalla lomakkeella. Haku päättyy 18.3.

Tutustu hakukuulutukseen:
http://www.ilga-europe.org/home/about_us/job_opportunity/job_opportunity_with_ilga_europe_finance_manager

 

9. ILGA-Euroopalta julkaisu hlbti-turvapaikanhakijoiden suojelusta

IHMISOIKEUSTYÖ | Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa on julkaissut uuden oppaan Guidelines on the transposition of the Asylum Qualification Directive: protecting LGBTI asylum seekers.

Tämä turvapaikanhakijoita koskevan EU:n määritelmädirektiivin kansallista toimeenpanoa käsittelevä opas löytyy ILGA-Euroopan sivuilta, kuten ILGA-Euroopan muutkin julkaisut. Seta suosittelee tutustumaan!

http://www.ilga-europe.org/home/publications/reports_and_other_materials

 

10. Transtukipisteen ryhmät tärkeitä yksilöille

TRANSTUKIPISTE | Transtukipisteen vertaistukiryhmät nuorille, naisille, miehille, muunsukupuolisille (transgendereille), puolisoille ja muille läheisille kokoontuvat kuukausittain Helsingissä. Ryhmissä jaetaan kokemuksia ja keskustellaan ryhmäläisiä kiinnostavista aiheista. Ryhmiä vetävät Transtukipisteen työntekijät sekä koulutetut ja/tai vertaistukiohjaajat. Ryhmien periaatteet ovat luottamuksellisuus ja jokaisen kokemuksen kunnioittaminen.

”Emme arvota emmekä arvostele kenenkään kokemusta. Ryhmissä ei ole puhepakkoa, mutta jonkinlainen kuuntelupakko on”, kertoo Transtukipisteen yhteisötyöntekijä Sami Suhonen.

Ryhmiin voi tulla, jos oma sukupuoli ihmetyttää, koet kuuluvasi johonkin sukupuolivähemmistöön tai jos läheisesti kuuluu sukupuolivähemmistöön.

Itselleen sopivan ryhmän tarkemman ajan voi katsoa täältä!
http://www.ilga-europe.org/home/publications/reports_and_other_materials

Lisätietoa: Transtukipisteen yhteisötyöntekijä sami.suhonen@seta.fi, p. 050 371 6899.

 

11. Helmikuun vinkki: Kahdeksan kysymystä tasa-arvosta ja seksuaalisuudesta

KUUKAUDEN VINKKI | Väestöliitto julkaisi tammikuun lopussa erityisesti toisen asteen opiskelijoille suunnatun artikkelikokoelman seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, seksuaalioikeuksista ja yhdenvertaisuudesta. Julkaisuun ovat kirjoittaneet myös Setan ja Sateenkaariperheiden työntekijät muun muassa sukupuolen moninaisuudesta eri kulttuureissa, erosta sateenkaariperheessä sekä intersukupuolisuudesta.

Tilaa julkaisu maksuttomasti täältä:
http://www.vaestoliitto.fi/kansainvalisyys/materiaalit/

Tapahtumakalenteri

HELMIKUU
22.–24.2. Arctic Pride, Rovaniemi, Rovaniemen Seta

MAALISKUU
3.3. Setan kouluttajien kertauskurssi, Helsinki
6.3. Sateenkaariperheet ry:n ja Yhdenvertainen vanhuus -projektin kokemuskouluttajakoulutus, Tampere
6.3. TransHelsinki-tapahtuman avoin suunnittelukokous, Setan toimisto
9.–10.3. Seta kouluttajakoulutus, Tampere
19.3. Nimien keruu kansalaisaloitteeseen tasa-arvoisesta avioliittolaista käynnistyy

HUHTIKUU
13.4. Setan valtuuston kokous, Helsingissä valtuuston jäsenille, käsittelyssä kevätkokousasiat

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design