IGLYO vierailulla Suomessa

IGLYO vierailulla Suomessa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten oikeudet ja hyvinvointi ovat tärkeitä arvoja niin Setalle kuin minullekin. Nuoret ovat erityisen tärkeä ryhmä, koska heillä ei aina ole valtaa päättää omasta elinympäristöstään, kuten koulusta ja perheestä. Siksi nuoret tarvitsevat edunvalvontaa, mikä on myös IGLYO:n tavoite.

IGLYO eli nuorten ja opiskelijoiden Euroopaan laajuinen sateenkaarijärjestö vieraili viime viikonloppuna Suomessa. He kokoustavat neljä kertaa vuoden aikana kasvokkain, ja päättivät tällä kertaa tavata Suomessa. Tapaamiseen osallistui myös edustajia Setan hallituksesta, nuorisotoimikunnasta ja HeSetasta. Setan hallituksesta tapaamiseen osallistuivat minä ja Samuel Susilinna.

Keskustelujen aiheina oli muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien tilanne Suomen koulujärjestelmässä. Kerroimme edistyksestä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien kohdalla sekä uudesta opetussuunnitelmasta, jossa on mainittu sukupuolen moninaisuus. Suomessa on kuitenkin vielä paljon tehtävää, esimerkiksi koululiikunnan suhteen, joka on edelleen erittäin sukupuolittunutta. Setan jäsenjärjestöjen nuorten ryhmät herättivät ihmetystä, koska monessa Euroopan maassa on täysin mahdotonta järjestää alaikäisille lhbti-nuorille vertaisryhmiä tai muuta toimintaa. Se on edelleen jopa laitonta joissakin Euroopan maissa. Setan kouluvierailut ovat todella merkittäviä tapahtumia nuorille. Valitettavasti kaikki eivät käy sellaisessa koulussa, joka kutsuu Setan puhumaan.

IGLYOn edustajat kertoivat myös omasta työstään ympäri Eurooppaa. Viime vuosina he ovat ottaneet intersukupuolisten oikeudet erityiseksi painopisteekseen. Intersukupuolisia lapsia kohdellaan yhä monissa maissa ihmisoikeuksien vastaisesti. Intersukupuolinen on henkilö, joka on syntynyt sekä tyttö- että poikatyypillisyyttä kehossaan. IGLYO on tuottanut materiaalia intersukupuolisuudesta levittääkseen tietoisuutta asiasta. Suosittelen lämpimästi käymään IGLYO:n sivuilla ja tutustumaan heidän toimintaansa. Voit hakea vaikka hallitukseen, johonkin toimintaryhmään tai osallistua seuraavana vuonna tapahtuvaan avoimeen aktiivikoulutukseen!

Lisätietoja IGLYOn toiminnasta saat osoitteesta: www.iglyo.com

Emil Bulut
Hallituksen jäsen
Seta ry

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design