Kahden vähemmistö väki – ainutlaatuista saavutettavaa sateenkaaritoimintaa

Kahden vähemmistö väki – ainutlaatuista saavutettavaa sateenkaaritoimintaa

HeSetalla on yksi ainutlaatuinen toimintamuoto. Se on Kahden vähemmistön väki eli KVV, joka on eri tavalla vammaisten ja pitkäaikaissairaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien toiminta*. Järjestämme avoimia tapaamisia, jossa voi kohdata samankaltaisia ihmisiä ja jakaa kokemuksia elämästä kahdessa vähemmistössä, vammaisena ja seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvana.

Tätä toimintaa ei ole missään muussa kaupungissa. Kävin itse 1990-luvulla silloisessa ryhmässä Tampereelta saakka. Matkustin siis vain Kahden vähemmistön väen tapaamista varten Helsinkiin. Ryhmällä oli silloin (muistaakseni) eri nimi. Ryhmä merkitsi minulle todella paljon nuorena, kun olin vasta löytämässä oman seksuaalisuuteni. Siellä sain olla oma itseni, vapaasti, mitään itsestäni piilottelematta. Tapasin kaltaisiani ihmisiä. Tajusin, että en ole ainoa, joka miettii näitä asioita. Pystyin kysymään neuvoja ja sain tietoja.

Ryhmä tapasi monesti eri paikassa kuin muut HeSetan ryhmät, koska HeSetan toimitilat eivät olleet liikuntaesteettömiä. Nykyään olen onnellinen siitä, että voimme tavata samassa paikassa kuin muutkin ja paikkaan on helppo ja ”näkymätön” tulla. Tuntuu enemmän ”Hesetan toiminnalta”, kun olemme myös fyysisesti samassa paikassa kuin muut. Sekin on tärkeää, koska vammaiset vielä usein eriytetään, jolloin helposti tulee olo, että emme ole tasavertaisia muiden kanssa.

2000-luvun alussa KVV:n toiminnassa oli tauko, koska silloiset ryhmässä kävijät ystävystyivät ja tapasivat toisiaan muutenkin kuin kerran kuukaudessa KVV:n ryhmässä. Osa heistä käy edelleen KVV:n avoimissa tapaamisissa. Olen ylpeä tästä HeSetan toimintamuodosta, koska vaikka ryhmä on pieni, se on tosi tärkeä heille, jotka siellä käyvät.

Olemme syksystä 2016 tavanneet kesätaukoa lukuun ottamatta noin kolmen viikon välein. Minä olen KVV:n avointen tapaamisten ainoa vapari eli vapaaehtoinen ryhmänvetäjä, mutta kaikki on mennyt hyvin. Pienessä porukassa* jokainen saa puheenvuoron näin halutessaan ja tutustumisen jälkeen on helppo jakaa henkilökohtaisiakin asioita toisille. Avoin ilmapiiri ja positiivisuus kaikuvat porukassa. Vaitiolovelvollisuus ja luottamus toisiin helpottavat omien henkilökohtaisten asioiden jakamista.

Olemme keskustelleet Jussi Nissisen kanssa kiusaamisen vaikutuksesta kontaktinoton haasteisiin vielä aikuisiällä, Tukipunoksen asiantuntijana Asta Heikkilän kanssa siitä, millä nousta kivun yläpuolelle sekä muista aiheista, kuten deittailusta ja joulun merkityksestä. Meillä on ollut pikkujoulut, Queerkätkö Helsinki -hankkeen esittely ja käynti Design Museumissa. Meillä oli kevätkauden päättäjäiset Hevossalmen lomakylän grillipaikalla ja sieltä on tämä kirjoituksen valokuvakin.

KVV kutsuu kaikkia, jotka tuntevat olevansa kohderyhmää, tulemaan rohkeasti mukaan tapaamisiin. Avoimet tapaamiset ovat nimensä mukaisesti avoimia eli voit osallistua tapaamisiin silloin kun sinulle sopii. Katso kevään tapaamisajat HeSetan toimintakalenterista ja tule mukaan!

*en voi käyttää ryhmä/ryhmäläiset sanoja, kun kyse on avoimista tapaamisista.

Raila Riikonen
Kahden vähemmistö väki

 

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design