Tänään vietetään kansainvälistä intersukupuolisuuden päiväää

Tänään vietetään kansainvälistä intersukupuolisuuden päiväää

Torstaina 26.10. vietetään kansainvälistä päivää tietoisuuden lisäämiseksi intersukupuolisuudesta (Intersex Awareness Day). Intersukupuolisuus on kattokäsite sellaiselle sukupuolen moninaisuudelle, jossa yksilön fyysiset sukupuolta määrittelevät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset.

Intersukupuolisuus ymmärretään nykyään ihmisen sukupuolen kehityksen, anatomian ja fysiologian luonnollisena vaihteluna. Koska yhteiskuntamme sukupuolinormit perustuvat edelleen vahvasti ajatukseen siitä, että sukupuolia on vain kaksi, nainen ja mies, on intersukupuolisuutta pitkään pyritty hoitamaan muokkaamalla intersukupuolisten ihmisten kehoja jompaan kumpaan suuntaan.

“Käytännössä tämä tarkoittaa intersukupuolisten vauvojen sukuelinten kirurgista muokkaamista. Nämä toimenpiteet on tehty pitkälti lääkärien suositusten perusteella. Raskaita kehoon kajoavia toimenpiteitä tehdään ilman lapsen suostumusta ja ilman, että lasta kuunnellaan asiassa”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Setan mukaan kyse on hyvin vakavista fyysistä koskemattomuutta, itsemääräämisoikeutta, yksityisyyttä ja lapsen oikeuksia koskevista ihmisoikeusloukkauksista. Suomen tulisikin välittömästi kieltää intersukupuolisten vauvojen peruuttamattomat ja kosmeettiset eli terveyden kannalta tarpeettomat leikkaukset. Lisäksi tulisi varmistaa, että intersukupuolisille ihmisille ja perheille on tarjolla asiallista tietoa intersukupuolisuudesta sekä psykososiaalista tukea. Sukupuolen moninaisuudesta ja intersukupuolisuudesta on tarjottava tietoa ja koulutusta erityisesti terveydenhoidon ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille. On lisättävämyös yleistä tietoisuutta intersukupuolisuudesta.

“Suomessa tulee selvittää mahdollisuus sukupuolimerkintään, joka olisi jotain muuta kuin nainen tai mies. Tämä edistäisi niin intersukupuolisten kuin muiden sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten tunnustamista ja oikeuksien toteutumista”, sanoo Tarjamo.

 

Lisätietoa

Tietoa intersukupuolisuudesta sekä vertaistukea on tarjolla intersukupuolisuus.fi-sivuilla. Setan Transtukipiste tarjoaa ammatillista tukea myös intersukupuolisille ja heidän läheisilleen.

26.10.2017 Tasa-arvovaltuutettu ja lapsiasiavaltuutettu: Intersukupuolisilla lapsilla on oikeus omaan kehoonsa

26.10.2017 Haastattelu: Tasa-arvovaltuutetun tehtävä on pysyä hereillä

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design